Свят

Япония с амбициозна цел - 30% повече жени на ръководни постове до 2030 г.

От Euronews България Euronews България
Japan Defense Budget 22357060250872

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида нареди на правителство си да започне работа по увеличаване на броя на жените, заемащи ръководни длъжности в големите компании до 30 процента, което да се случи до 2030 г., предаде АФП.

Жените са заемали ръководни позиции само 11,4 на сто в различните корпорации през 2022 г., според проучване на кабинета, въпреки че броят им нараства през последните години.

"Стремим се до 2030 г. съотношението на жените сред ръководните кадри да достигне 30% или повече в компаниите, които са регистрирани на Prime Market на Токийската фондова борса", съобщи премиерът Кишида пред фирмени служители на среща, посветена на равенството между половете.

На разговора бяха обсъдени и начините за предлагане на повече постоянни работни места на жените, тъй като много от тях се трудят на непълно работно време, защото съчетават професионалното си развитие с грижите за децата.

Японските жени имат достъп до високи образователни стандарти и са добре представени в работната сила, но страната постоянно заема ниски позиции в доклада на Световния икономически форум за глобалните различия между половете. През 2022 г. Япония беше поставена на 116-то място от общо 146 класирани държави по този показател.

Неравенството между половете в корпоративното ръководство е глобален феномен. Проучванията показват, че само в няколко държави има компании, в които жените съставляват повече от една четвърт от висшия мениджмънт.