Общество

Притеснения след влизането в Шенген: Без декларация един родител ще извежда дете извън страната

От Euronews България Euronews България

От първи март България ще е част от шенгенското пространство по въздух и вода, което ще доведе до редица промени. Извеждане на дете извън територията на страната от един родител ще може да става без нужното досега декларация.

Анастасия е майка на две деца в процедура по развод. Притеснена е, че бащата на децата може да ги изведе извън територията на страната и така тя да няма контакт с тях

„Подобни промени за извеждането на деца без съгласие на втория родител са изключително опасни, защото моят бивш съпруг включително ми каза на шега по телефона, дали смятам, че ще отвлече децата ни, и да, смятам, споделя Анастасия.

„Той има изключително много познати в Израел, защото работи с туристи и аз се опасявам, че ще ги отведе извън Европейския съюз и аз повече да няма ги видя.

Адвокатът - медиатор по брачните отношения Юлия Раданова има в практиката си много клиенти с подобен проблем.

Законодателят обаче предвидливо се е сетил и съществува нова разпоредба, която практически казва, че ако има риск от извеждане незаконосъобразно на дете от страната, самият родител може да се обърне към съда с искане това излизане да не бъде допуснато.

Промените, които България трябва да въведе след влизането Шенген предвиждат отпадане на граничния контрол за страните в шенгенското пространство.

От Министерството на вътрешните работи вече са формирали работна група за намиране на механизъм за спазване на забрана за извеждане на деца.

Целия репортаж вижте във видеото.