Европа

Макрон отново заговори за изпращане на натовски или френски войски в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Всички варианти са възможни", каза френският президент Еманюел Макрон в интервю за двe големи френски телевизии. Под "всички" той имаше предвид теоретичната възможност за изпращане на френски или натовски войски в Украйна.

Въпреки че предложението на Макрон от края на февруари предизвика съпротива сред партньорите в НАТО, той настоява, че войната в Украйна е "екзистенциална" за Европа и всъщност се води на европейска земя: "Има по-малко от 1500 км между Страсбург и Лвов".

 

Никога няма да преминем в настъпление, никога няма да поемем инициативата. Франция е сила на мира. Днес, ако искаме да имаме мир в Украйна, не трябва да показваме слабост. Трябва да гледаме ясно на ситуацията. И трябва да кажем с решителност, воля и смелост, че сме готови да направим всичко необходимо Русия да не победи.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че "намаляването на подкрепата за Украйна, ще доближи войната до нас". Въпреки това Германия беше сред най-острите критици на идеята на Макрон. Заедно със САЩ и Великобритания, Германия даде да се разбере, че прякото замесване във войната не е опция.

В петък е насрочена среща в Берлин между Макрон, германския канцлер Шолц и полския премиер Туск – като целта е намаляване на напрежението и съсредоточаване върху подкрепата за Украйна.

На този фон украински медии напомнят, че за да бъдат изпратени чуждестранни войници в страната, първо трябва да има решение на парламента, а там дори не е обсъждана такава възможност.