Европа

Зеленски иска обща противовъздушна отбрана да пази Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски използва неотдавнашното избухване на напрежението в Близкия изток като пример защо НАТО трябва да разшири противовъздушната си отбрана над Украйна, наблягайки на многостранните усилия за сваляне на ирански дронове, насочени към Израел.

 

Какво се случи в Израел? Самолети, които изстрелват ракети. Ако ни предложат, например, бойната авиация на Франция, Германия, Полша, Великобритания, която се издига в небето и сваля ракети, които летят над Украйна, но могат да летят и през териториите на държави като Полша и Румъния, това ще бъде прекрасно. Лично бих ги аплодирал на крака.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

На въпрос на журналисти да коментира евентуалното изпращане на западни войски в Украйна, Зеленски отговори, че подобно предложение било добре дошло, но досега не бил чувал лично от френския президент Макрон, че френски войски ще бъдат разположени на украинска територия и ще се бият срещу руската армия.

Макрон не изключи вариант за изпращане на френски войници в Украйна, но имаше предвид предимно тренировъчни мисии – за обучение на украински военни.

След като Камарата на представителите на САЩ одобри пакета с помощ за 61 милиарда долара за Украйна, страната очаква в скоро време да получава жизненоважните оръжия и боеприпаси, особено ракетите земя-въздух и артилерийски снаряди, които не достигат на фронта.