Свят

Аризона обвини 18 съветници на Тръмп заради опит да променят резултата от изборите през 2020 г.

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

18 души от предизборния щаб на 45-ия американски президент Доналд Тръмп бяха обвинени, че са представили на Конгреса документ, в който лъжливо се заявява, че Тръмп е спечелил изборите в Аризона през 2020 г.

„Правосъдието изисква отговор на усилията, които обвиняемите и други неосъдени съучастници са предприели, за да подкопаят волята на избирателите в Аризона по време на президентските избори през 2020 г. Изборите в Аризона бяха свободни и честни. Народът на Аризона избра президента Байдън. Нежелаейки да приемат този факт, обвиняемите, обвинени от голямото жури на щата, предполагаемо са замислили да предотвратят законното предаване на президентския пост. Каквито и да са били мотивите им, заговорът за нарушаване на закона трябва да получи отговор“, каза главният прокурор на Аризона Крис Мейс.

Сред обвинените са адвокатът на Тръмп Руди Джулиани, бившият председател на републиканците в Аризона, както и кандидатът за Сената през 2022 г. и двама действащи депутати от щата. Те са обвинени в конспирация, измама и фалшификация. Срещу самия Тръмп не са повдигнати обвинения, но е посочен като съучастник.

Знам, че ще бъда критикувана, че изобщо съм провела това разследване. Но както съм заявявала и преди, няма да позволя американската демокрация да бъде подкопавана.

Крис Мейс, главен прокурор на Аризона:

Тръмп твърди, че не може да бъде преследван за действия, които е извършил, докато е бил президент. Тази седмица Върховният съд на Съединените Щати ще изслуша аргументите по иска му да избегне федерално преследване.