Европа

Край на мандата: Евродепутати дадоха оценка на работата на ЕП

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Аплодисменти и прегръдки. Време за сбогуване в Страсбург. С приключването на последното заседание, много от депутатите се сбогуваха с пленарната зала, докато други са решени да се върнат обратно след изборите.

Деветият законодателен орган беше един от най-бурните, с множество кризи за справяне. Euronews попита евродепутатите кои бяха основните постижения и провали.

 

Най-голямото постижение със сигурност беше рестартирането на европейския икономически двигател след кризата с коронавируса. Фондът за възстановяване и устойчивост беше най-важното решение в този мандат.

Манфред Вебер – председател на ЕНП

Успявайки все още да бъдем единни и решителни, когато Европа попадна в пламъците на руската агресия срещу Украйна. В този момент Европейският съюз осъзна опасността.

Никола Прокачини – съпредседател на Европейски консерватори и реформисти

Европейската зелена сделка беше сред основните успехи за левите партии. Дори ако ключови закони не бяха приети или текстовете им бяха значително размити.

 

Бих искала законът за възстановяване на природата да беше факт, ние работихме за това... За съжаление Съветът блокира тази директива. Надяваме се в най-близко бъдеще да я придвижим напред.

Ираче Гарсия Перес – председател на Алианс на социалистите и демократите в Европа

Има и съжаление по някои големи въпроси от изминалия мандат, като новите фискални правила, които вещаят връщане към строгостта след периода на пандемията.

 

Това е фискална усмирителна риза, която ще направи всички амбиции на Зелената сделка и подкрепата за Украйна финансово невъзможни. И пактът за убежището и миграцията, който няма да реши нищо и се подиграва с европейските ценности.

Филип Ламбертс – съпредседател на Зелени/Европейски свободен алианс

Европейският парламент ще се събере отново на 16 юли в Страсбург за първо заседание от новия мандат след европейските избори през юни.