Общество

Здравните власти започват безплатни имунизации за бременните жени срещу коклюш (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kondova Kunchev Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева в сградата на Министерски съвет.

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия: Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции да стартира по-рано, от 6-а седмица и осигуряване на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не". 

По-рано днес главният държавен здравен инспектор инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред Евронюз България, че няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш. Кунчев посочи още, че не се налага въвеждането на противоепидемични мерки.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Следващата седмица ще влезе в сила и наредбата, с която се изтегля с половин месец първата ваксинация на бебета и се осигуряват ваксини за бременни, които имат желание да се имунизират.

Във вторник Министерството на здравеопазването позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.