Политика

На първо четене: Депутатите приеха единодушно забрана за реклама на хазарт в медиите

От Euronews България Euronews България
Hazart Kazino BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Промените са внесени от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС) и бяха подкрепени от 186 народни представители от всички парламентарни групи, съобщи БТА.

С измененията се забранява рекламата на хазартни игри в радио- и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове, както и на обществени места, включително фасади на сгради. Разрешава се реклама по билбордове, но то далеч от училища. Рекламата може да е върху фасада на обект за организиране на хазартни игри, върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Законопроектът предвижда забрана за достъп до интернет страници, чрез които се организира незаконен хазарт и плащания към такива страници.

Днес 49-ото НС  заседава за последно. Парламентът няма да работи по време на предизборната кампания. Решението беше взето с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Няма да има заседания и на парламентарните комисии.  Ваканцията ще продължи до встъпването в длъжност на новия 50-и парламент.

С приетите промени в правилника, Народното събрание ще остане „действащо“ и ще може да свиква извънредни заседания при нужда. Въпросите към министрите ще се задават само писмено. Ден преди да спре да заседава редовно, парламентът отстрани председателя Росен Желязков.

Подробности – от Камелия Колева във видеото.