АвтоФест

Знаете ли, че италианската полиция е имала рали отбор?

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
142342 1008804 Car 20240422 092202 Alfa 75 Polizia Pastorelli Alfa Romeo 75 Polizia Pastorelli Andy Casano00035 KGC Automobiles

Една от страните, известни с автомобилостроенето си - Италия, винаги ни е изненадвала, но тази частица от миналото и я открихме сега. Този ценен екземпляр, който е обявен за продажба, разкрива малко позната история.

Това е Alfa Romeo 75, подготвена от подразделението на компанията отговарящо за моторните спортове "Alfa Corse" за рали отбор на "Polizia di Stato" - частта на държавния орган, отговаряща за моторизирани реакции при спешни ситуации. Да, полицията на Ботуша е имала собствен рали отбор и дизайнът на автомобила е напълно достоверен.

Отговарящ по рали стандартите на "Група А", заместила чудовищните рали автомобили от "Група Б" до идването на WRC в средата на 90-те години на миналия век, този екземпляр се задвижва от ней-легендарния двигател на Alfa Romeo - V-образния шесцилиндров Busso, който тук е с обем от 3.0 литра и мощност от 280 конски сили, отиващи само към задните колела.

Пилот на тази машина през активната ѝ състезателна кариера в края на 80-те и началото на 90-те е Виторио Гомбозо, а навигатор Джорджо Нардин, като след това Гомбозо се състезава с още два епични автомобила от световната рали и моторспорт история - Lancia Delta Integrale и Alfa Romeo 155 V6 Ti DTM.

В момента този екземпляр е пуснат в продажба, като със сигурност ще привлече много фенове на марката или "алфисти", както са известни по цял свят, както и фенове на моторните спортове, защото трудно може да се види напълно автентичен рали автомобил, състезавал се за отбор на полицейско подразделение и в типичен полицейски дизайн.

Обявата вижте тук.