Европа

Украинската армия губи позиции на източния фронт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В продължение на месеци украинската армия губи позиции от настъпващите руски сили. А в последните няколко дни това се случва в района на източен Донецк.

Въпреки че американската военна помощ за 61 милиарда долара е на път, украинското командване смята, че тя ще бъде достатъчна да се задържи фронтовата линия и само потенциално да се възстановят някои загубени позиции.

Ситуацията се влоши до голяма степен поради недостига на оръжия и боеприпаси. Наложило се е украинските войници да пестят куршуми и снаряди – в приблизително съотношение 2000 на ден срещу 7000 на врага.

 

Загубата на територии прави ситуацията още по-трудна. Трябва да бъдат отвоювани обратно. Смятам, че изчисленията в главата на Путин са леко променени, той смята, че с използване на брутална тактика на бойното поле напредва, руската армия е преминала в настъпление в последните 6 месеца. За украинците ситуацията е много тежка. Смятам, че цялото това оборудване, което трябва да пристигне сега, само ще помогне за удържане на сегашните фронтови линии.

Ед Арнолд – старши сътрудник в институт RUSI

В някои сражения Русия използва т.нар. тактика на "човешки вълни" - изкарване на предна линия на голям брой зле обучени войници, често набирани от затворите, които принуждават украинците да изразходват много боеприпаси, след което в настъпление преминават редовни части, добре обучени и въоръжени.

Олександър Матяш е офицер от украинската армия, който е на фронта от началото на войната. Бил се е при Буча, а сега неговият батальон е дислоциран край Авдеевка.

 

Ще спечелим тази война, но загубите ще бъдат критични за Украйна. Нямаме достатъчно хора, в началото на войната имахме 38 милиона, но губим твърде много. Някои не искат да се бият, други – не могат да се бият. А ако губим толкова много хора, не можем да защитим страната си. Имаме нужда от помощ.

Олександър Матяш – офицер от украинската армия

Миналата седмица при посещението си в Киев генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че в разстояние на месеци украинските сили са били превъзхождани числено и във въоръжение, но още не е късно те да надделеят над противника.

Въпросът е кога ще пристигне новата помощ от Запада.