Свят

Войната в Газа: Нови искания за спиране на огъня и връщане на заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди израелци протестираха в Тел Авив с искане за постигане на споразумение за връщане на заложниците от Газа, оставка на премиера Бенямин Нетахяну и нови избори.

Демонстрацията – поредна в продължение на няколко месеца – се проведе, докато в Кайро преговарят за спиране на огъня и съдбата на заложниците.

 

Прекратяването на огъня е задължително, трябва да се върнат заложниците и да се достави хуманитарна помощ в Газа. За да се постигне това, трябва да бъдат спрени бойните действия. Израелският народ е заложник на това дясно правителство, а народът в Газа е заложник на Хамас. Трябва да се намери начин да се преодолеят тези зависимости, боевете и убийствата да спрат.

Рой Цохар – демонстрант

Израелски представител обвини радикалното палестинско движение Хамас, че е възпрепятствало сключването на споразумение, тъй като настоява за слагане на край на войната в Газа.

Представител на Хамас в преговорите в Кайро е коментирал, че няма "никакво развитие", въпреки че египетски медии съобщават за "забележим напредък". Разговорите в египетската столица продължават и на 5 май, въпреки че израелската делегация няма да участва в тях.

Израелската армия е ликвидирала командир от радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" с въздушен удар в южната част на ивицата Газа.

Според съобщението на силите за отбрана, Айман Заараб е бил един от висшите началници на бригадите на групировката в град Рафа и е отговорен за организацията на нападението срещу кибуца Суфа в Южен Израел на 7 октомври 2023 г.

А при рейд на израелски войници на Западния бряг са били убити петима палестински бойци.