Общество

В София се проведе тържествен водосвет на бойните знамена по повод 6 май (Обзор)

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ
Global_And
Илиян Велков Илиян Велков Кореспондент

Денят на храбростта и празник на Българската армия днес бе отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини в София. Тържественият ритуал започна в 10:00 часа и в него участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската армия.

Пред паметника на Незнайния воин в столицата водосветът бе отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Врачанския митрополит Григорий. В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителни блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава  прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което се състоя и тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили.

Тази година 6 май ще премине без военен парад в центъра на София. Има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия, даваме приоритет на общонационалното честване на Великден, обясни Атанас Запрянов в началото на април. „Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения“, каза преди дни служебният министър Атанас Запрянов.

Миналата година около 60 бойни машини преминаха през центъра на столицата по време на военния парад, който беше проведен за първи път от 2019 г.

 

Три изтребителя МиГ-29 прелетяха над Пловдив и София

Три изтребителя МиГ-29 прелетяха над градовете Пловдив и София в Деня на храбростта и празник на Българската армия. Те излетяха от летище Пловдив.

Пилотът на МиГ-29 подполковник Любомир Славов разказа в ефира на Euronews Bulgaria, че трите изтребителя ще бъдат във въздуха около час – след като излетят от летището в Пловдив, те ще се съберат в София, а после отново ще се върнат в Пловдив.

Днес е празник, но въпреки това има дежурни екипи по Air Policing, които са готови по всяко едно време, каквото и да се случи, да излетят и да извършат необходими действия по границите и в морето, разказа още подполковник Славов.

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за посрещането на Деня на храбростта. Гражданите, които искат да присъстват на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини, ще имат достъп до паметника на Незнайния воин през пунктове за проверка.

Пунктовете ще бъдат обособени при улиците. „Раковски“ и   „Оборище“,    „Париж“ и   „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“. Хората ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до събитието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван. За времето от 09:00 часа до 12:00 часа се въвежда забрана за използване на дронове в зона с радиус 1000 м и с център пл. „Свети Александър Невски“.