Икономика

ОИСР: Скромен растеж на глобалния БВП от 2024 до 2025 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Благоприятни условия, които ще кристализират в скромен икономически растеж, очаква в следващите две години Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По нейни прогнози, глобалният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 3.1% през 2024 и с 3.2% през 2025 г.

Но перспективите се различават в зависимост от региона, като по-развитите страни в Европа показват по-скромни резултати.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман смята, че политическите действия трябва да гарантират стабилност и да подобрят растежа в средносрочен хоризонт.

 

Високият номинален растеж на заплатите и намаляващата инфлация помагат за ръста на реалните заплати и възстановяването на доходите на домакинствата в много страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ръстът на реалните доходи миналата година беше по-силен от този през 2022 г в по-голямата част от страните-членки, което означава, че работниците и домакинствата се възползват повече от икономическия растеж.

Матиас Корман – генерален секретар на ОИСР 

Германия, смятана за „болния човек“ на ЕС, ще се представи под очакванията тази година – растеж с 0.2 на сто и 1.1 на сто през следващата година.

БВП на Италия ще нарасне с 0.7 и 1.2 на сто.

Унгария и Исландия се противопоставят на тенденцията за скромен растеж – за тях прогнозата сочи 2.8% за 2025-та.

Световната икономика ще запази темпа на растеж от 3.1 на сто, регистриран през миналата година, и през настоящата. За 2025 г ОИСР предвижда ускоряване на ръста на глобалния брутен вътрешен продукт до 3.2 процента.