Култура

Смяна на професията: Млада музикантка замени цигулката със стана за тъкане на килими

От Euronews България Euronews България

Тя е на 29 години от Велико Търново. От малка е запленена от  класическата музика, а с кариерата си на цигуларка достига до някои от най-големите музикални сцени в България. Преди два месеца обаче открива своето ново амплоа – тъкане на килими, за което казва, че ще бъде нейната професия до живот. 

Бояна Петкова започнала да свири на цигулка едва на пет години. Тя е от младите български цигулари, които години наред радва с таланта си публиката на различни музикални сцени в България и чужбина и дори участва в популярни телевизионни формати за музика. Преди няколко месеца Бояна решава да се запише на курс за тъкане на килими. Първоначално като хоби, но открива, че тъкането е нейното ново амплоа

Бояна казва, че в тъкането намира успокоение и душевна хармония и неутрализира негативното влияние на иначе неспокойният и напрегнат живот.

Тя смята, че няма по-хубаво от това любимото ти хоби да е професия, от която може да се издържаш. Казва още, че когато нещо се прави с любов и желание, то ти се отплаща.

Тъкането Бояна усвоила от майстор Валери Йотов. Дълги години той работил в държавни структури, а след като се пенсионирал започнал да се занимава със строителство. Злополука преди пет години обаче, го накарала да спре работа. Тогава се отдал на ново призвание - тъкачния стан.

Валери Йотов е категоричен, че тъкането на килими има бъдеще, а ръчно тъканите изделия винаги ще са предпочитани от хората.