Европа

Противник на Орбан събра 10 000 души в унгарския град Дебрецен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Над 10 000 души се събраха на протестен митинг на един от основните противници на унгарския премиер Виктор Орбан в твърдината на неговата партия ФИДЕС – Дебрецен.

Опозиционният политик Петер Мадяр представи кандидатите на своята партия "Тиса" за европейските избори и говори за откраднати милиарди евро от ЕС, отишли в частни джобове.

Днес по-голямата част от унгарския народ е уморена от управляващия елит, от омразата, апатията, пропагандата и изкуствените разделения. Днес унгарците искат сътрудничество, любов, единство и мир. Нека го кажем ясно: Унгария се управлява от едно семейно дружество и ние, скъпи граждани на Дебрецен, ще сложим край на това.

Петер Мадяр – опозиционен политик

Мадяр е бивш член на управляващата партия ФИДЕС, но през февруари направи разкрития за опити на сътрудник на Орбан да се намеси в разследване на корупция.

Оттогава Мадяр критикува често близкия кръг на унгарския премиер.

Най-скандалното нещо в Унгария е корупцията. Управляващите са превзели цялата държава и я правят да изглежда така, сякаш не би могла да оцелее, ако ФИДЕС не беше на власт.

Золтан Сабо – демонстрант

По отношение на войната в Украйна Мадяр казва, че агресорът е Путин, защото той е започнал инвазията. Опозиционерът обвинява Орбан в лъжа и пропаганда заради това, че твърди, че само ФИДЕС е партия на мира, а всички останали подкрепят войната.

Социологически изследвания сочат, че партията на Мадяр може да спечели около 13% на европейските избори. Анализатори са на мнение, че Мадяр може да вземе гласове от лявоцентристката опозиция, а не от партията на Орбан.