Свят

Русия ще проведе учения с тактически ядрени оръжия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В отговор на "провокативни изявления и заплахи от страна на западни официални лица срещу Руската федерация" руските войски ще проведат "в близко бъдеще" учения за подготовка и използване на тактически ядрени оръжия, съобщи министерството на отбраната. Нареждането е на президента Владимир Путин. Генералният щаб е започнал подготовка с ракетни формирования на Южния военен окръг с участието на авиацията и флота.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че при определени обстоятелства не е изключено френски военни да помогнат на място в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нареди сред "опасните изявления" и думи на външния министър на Великобритания Дейвид Камерън за правото на Украйна да използва британско оръжие за удари на руска територия.

Частите, чиято готовност ще се поддържа, са разположени в близост до Украйна, отбелязва АФП.

А италианският вестник „Република“ пише, че НАТО е готова да се намеси пряко във войната в Украйна, ако Русия пресече една от две червени линии.

Първата е намесване на трети страни в конфликта, като Беларус, а втората са военни провокации срещу балтийските държави, Полша или Молдова.

Подобни провокации са възможни в период на засилено объркване, като например по време на предизборни кампании в Европа и в САЩ, отбелязва украинската агенция Укринформ. В същото време обаче няма изготвени оперативни планове за изпращането на войски, а само оценки на възможни спешни действия в най-краен случай.