Общество

Диетолог: Връщайте се към нормалния режим след постите постепенно и умерено

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

По-гладкото и плавно връщане в обичайния режим след Великденските пости са с цел да се избегнат стомашни неразположения. Дълго време постещите се консумират никакви животински продукти, а връщането би трябвало да се случи в обратен ред – в малко количества да започнем да консумираме млечни и след това месни продукти.  Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime диетологът Ипократис Пападимитракос.

По думите му разумно да внимаваме с количествата поне седмица след дълъг пост и да бъдем по-сдържани с консумацията на животински продукти, за да избегнем неразположения.

Освен рязкото навлизане на животинските продукти в менюто, рязко навлизат и зелените листа – също нещо, от което стомахът е отвикнал. Ензимната активност на организма спрямо белтъчините е леко намалена, защото няма досег до тези храни. Големите количества целулоза също могат да доведат до стомашни оплаквания.

По думите на Ипократис Пападимитракос след това е още по-трудно за организма да се върне в нормалния ритъм. Колкото по-сложно е едно ястие като компоненти, толкова по-трудно смилаемо е то, предупреди още диетологът.