Европа

ЕС може да финансира производството на оръжия в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС може да помага на Украйна, като дава пари за производството на оръжия на нейна територия. Това каза върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той говори на форум за укрепване на сътрудничеството в отбранителната индустрия между Съюза и Украйна. В него участват 140 фирми от 25 страни.

Важно е производството да може да се осъществява в Украйна от украински фирми с подкрепата на европейски компании. Трудностите са ясни – Украйна е страна във война. Не става въпрос за производство при нормални условия. Затова индустриите трябва да разберат, че на първо място има възможности, на второ – риск, на трето – финансиране. И трите трябва да се съберат заедно, за да споделяме технологии.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността

Цел номер едно на отбраняващата се страна е оръжията и боеприпасите да достигат по-бързо до фронта, където са необходими.

Трябва да намерим начини да си сътрудничим с европейската отбранителна индустрия. В краткосрочен план нашата цел е да намерим допълнително финансиране за доставки от нашата отбранителна индустрия за нашите въоръжени сили. Това е най-бързият начин, по който можем да помогнем на фронтовата линия.

Олександър Камишин – министър на стратегическите индустрии на Украйна

Приоритетни направления за производство са противовъздушна система, боеприпаси, ракети и дронове. В крайна сметка трябва да се стигне до интегрирането на украинската отбранителна индустрия в тази на Европейския съюз.