Свят

Година след коронацията: Крал Чарлз III е станал по-близък на британците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Решението на крал Чарлз III да бъде открит за диагнозата си от рак му помогна да се свърже с британците на едно по-дълбоко ниво. Това помогна и за укрепване на монархията като цяло година след бляскавата коронация в Уестминстърското абатство. Чарлз използва болестта си, за да подчертае необходимостта от ранна диагностика и лечение. По този начин показа лидерство в момент на голямо лично изпитание.

В този процес поданиците започнаха да го виждат като човек от плът и кръв, изправен пред същите предизвикателства като тях, а не като архетип на богатство и привилегии.

В крайна сметка, най-добрият изравнител е здравето. Факт е, че кралското семейство като много други семейства, трябва да се справя с диагнозата рак. И това направи кралските особи по-близки и по-свързани с хората.

Анна Уайтлок – професор по история на монархията

Остават обаче много въпроси.

Може ли наследена монархия на 1000 години да представлява народа на съвременна Великобритания? Как институцията ще отговори на опасенията за връзките си с империята и робството? Трябва ли монархията да бъде заменена с избираем държавен глава.

Но поне засега тези въпроси са оставени настрана, тъй като 75-годишният монарх се подложи на лечение на неразкрит вид рак. Междувременно и принцесата на Уелс Катрин разкри, че се лекува от онкологично заболяване. И двамата се оттеглиха от обществените си задължения.

Принц Уилям последва примера им, за да може да се грижи за съпругата и децата си.

Изведнъж кралското семейство стана по-уязвимо, с по-човешки образ.

Крал Чарлз реши да сподели диагнозата си рак със страната и тя реагира на тази вест с големи пожелания за бързо възстановяване. Хората оцениха неговата честност и откритост при споделянето на тежката диагноза и позоваването на опита и ролята му, за да обърне внимание на наблюдението за първи признаци за болестта и за симптомите.

Мишел Мичъл – изпълнителен директор на Cancer Research UK

Посещението на Чарлз в онкологичния център на университетската болница Макмилан в Лондон помогна на много британци да потърсят информация за рака и ранното му откриване.

Освен здравословните, Чарлз има проблеми със своя по-малък син принц Хари, който заедно със съпругата си Меган избяга в Съединените щати, отказвайки се от кралските задължения.

Но кралят и кралицата-консорт Камила направиха необходимото да стабилизират монархията след смъртта на Елизабет II.