Европа

В Чехия дават по-голяма свобода на затворници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Зад висока стена от бодлива тел, близо до друга наказателна институция, на север от Прага, се намира затвор от отворен тип. Липсва въоръжена охрана, на затворниците е позволено да се движат свободно и да излизат навън, за да работят. Могат също да се грижат за малка градина и да гледат животни.

Една от основните цели на затвора от открит тип е редуциране на рецидивизма, както и подготовка на лишените от свобода за плавен преход към цивилния живот. Симулираме ситуации, които затворниците се научават да управляват.

Хана Прокопова – директор на затвора от отворен тип

Програмата се изпълнява от 6 години и половина. Съоръжението е с капацитет от 32 места. Идеята за него идва от други европейски страни – Норвегия, Финландия, Германия.

Могат да се включат затворници, на които предстои скорошно освобождаване, с присъди за доизлежаване от 6 до 18 месеца.

Те работят с нас, за да подобрим поведението си. В секция Б на нормалния затвор само излежаваме присъдите си и излизаме, докато тук се опитват да ни направят по-добри хора.

Мирослав Хорачек – затворник

На територията на затвора има зайци, лами, пауни и кокошки. Освен това се обучават кучета водачи на незрящи хора. Затворниците отговарят частично за тяхното обучение.

Добре е да ти позволят да се грижиш за нещо. Това е подготовка за живота навън, особено ако имате домашни любимци. Тук е много хубаво да се грижиш за животни.

Давид Жейни – затворник

Затворът е единствен по рода си в Чехия. През него са преминали 300 осъдени престъпници. Повечето от тях са извършили успешно прехода към цивилния живот. Нивото на рецидивизъм в страната е едно от най-високите в ЕС.

Работата със затворниците е индивидуална и има положителен ефект върху тях. Откакто функционира като отворен, затворът поддържа ниво на рецидивизъм от 16-17 процента.