Икономика

БДЖ вдига цените на билетите с 20%

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Средно с 20% скачат цените на билетите за пътуване с влак. Какви са причините и как пътуващите приемат промените? Подробностите - от Рая Стоянова.

Вижте във видеото.

Решението за увеличаване на цените бе взето в средата на април. Като причина за поскъпването от железницата тогава посочиха драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. 

Без промяна остават цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на стойност от 1,00 лв.

„Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1.8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31.9%. Това е причината националният железопътен превозвач да актуализира цените си спрямо повишените разходи“, посочиха тогава от БДЖ.