Политика

Васил Божков бе пуснат на свобода срещу 130 000 лв. гаранция

От Euronews България Euronews България
Vasil Bojkov BGNES (1) Снимка: БГНЕС/Архив

Съдът измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., предаде БГНЕС.

Като мотив е прието, че няма опасност Божков да извърши престъпление като е на свобода. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие.

Според съдия Иван Коев сумата е съразмерна на обвиненията спрямо него.

Самият Божков я определи "като справедлива". Решението не е окончателно.

Божков има още една парична гаранция по делото за антики в размер на 500 хиляди лева, но не е внесена заради запори по сметките му.

Бизнесменът е подсъдим по общо 3 дела.

Последното, повдигнато му в края на април, е по досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Освен Божков обвинени са и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта. Според обвинението вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Впоследствие му бяха повдигнати 18 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави.

На 26 август миналата година Софийският градски съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за Божков, който се върна в България предишния ден. Мярката е по едното дело – за хазарта и за неплатени такси за над половин милиард лева. Според прокуратурата от компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че "обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин" (лидер на руската частна армия "Вагнер", починал при неизяснени обстоятелства при авиокатастрофа след бунта му срещу Владимир Путин, бел. ред.) и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим. Според прокурорите Божков е подбудител на длъжностни престъпления с 300 отделни деяния за над 500 млн., и срещу него има разследване за данъчни престъпления и пране на пари в Молдова.