Политика

Мария Габриел не e в листата на ГЕРБ за евровота, а Ицо Хазарта е шести в списъка на ПП-ДБ

От Euronews България Euronews България
Gabriel BGNES Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС регистрира в Централната избирателна комисия за предстоящите избори за Европейски парламент. Водач е бившият председател на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Останалите места в листата заемат евродепутатите, както следва: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел. Асим Адемов заема седмото място в листата.

На шесто място е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Бившият и настоящият еврокомисари Мария Габриел и Илиана Иванова не са кандидати за евродепутати, предаде БНР.

Росен Желязков е водач и на листата и в Благоевград, но накъде ще поеме към българския или европейския парламент отговорът ще е ясен след изборите, коментира пред репортери Желязков.

"И двете листи ще се представят достойно – целите са на развитие и доходите на страната. Нашата голяма цел е България да е не просто лидер на Балканите, а с най-успешен БВП по покупателна способност на населението", коментира Росен Желязков.

По думите на Желязков няма нищо екзотично в това, че е водач на евролистата в пряка конкуренция на друг бивш председател на Народното събрание Никола Минчев от ПП-ДБ.

Самият Минчев пък коментира днес при регистрацията на листата на ПП-ДБ в ЦИК, че "амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент". "Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент, представителството си. Нашата цел е това разширение да бъде максимално. Ще се опитаме да стигнем до много български граждани", каза Минчев.

Втори в евролистата на ПП-ДБ е представителят на партия "Да, България" Стефан Тафров. След него се нареждат Даниел Лорер, Деница Симеонова и Радан Кънев. Певецът Христо Петров, познат като Ицо Хазарта, е шести.

От ПП-ДБ обявиха и водачите си на кандидат-депутатските листи за националния парламент. Бившият премиер Николай Денков води листите в Бургас и Шумен, Кирил Петков е водач в 23-ти избирателен район в София и в Перник, а Асен Василев оглавява листите в Пловдив и Хасково.

От останалите два столични избирателни района - в 24-ти води Христо Иванов, а в 25-ти - Христо Петров. Очаква се от столицата да се кандидатират Атанас Атанасов и Лена Бориславова.