Политика

Експерти: Интересно ще е как ще се наредят политическите сили след първата на вота

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Политологът Атанас Радев и социологът от агенция "Галъп" Яница Петкова коментираха в ефира на предаването PrimeTime, че предстоящите национални и европейски избори ще са своеобразен тест за ДПС. "Много нови неща има. Естествено е, че Делян Пеевски ще е водач на листа", смята Петкова, визирайки и издигането на бившия евродепутат от левицата Елена Йончева от движението. 

А по отношение на Мария Габриел и Илияна Иванова, които не попадат в евролистата на ГЕРБ, Петкова коментира, че "може би самата г-жа Габриел вижда във връщането в листите за ЕП стъпка назад. Самата листа на ГЕРБ с изключение на водача й до голяма степен запазва личностите си".  

 

Има потенциал за формацията около г-жа Ваня Григорова. Ще видим как ще се развият събитията - ако се случи по-сериозен скандал около нея и г-жа Мая Манолова, ще отлъсне техните избиратели.

Яница Петкова

По мнението й се намираме в различна ситуация - "подредбата между останалите политически сили след първия на изборите, ще е интересна и решаваща за конфигурацията за следващото Народно събрание". 

Според Атанас Радев ГЕРБ "търси някакво рембрандиране". "Председателска битка" ще се търси за ЕП, що се отнася до националните избори не очаквам големи изненади", посочи той, визирайки Росен Желязков и Никола Минчев, издигнати на първо място съответно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за евровота. 

По отношение на случващото се в лявото политическо пространство, Радев коментира, че "виждаме, че на командно дишане е БСП". 

Тези процеси и откъсването на субекти от левицата, дава по-сериозна заявка за нов формат. 

Атанас Радев

От 2021 г. пропуснахме да водим разговора за промяната в регулаторите, посочи още той.

"Къде е разговорът за приоритетите? Добре че националните избори са заедно с европейските, че малко да разберем, че европейската политика не ни е чужда", допълни политологът.

Целия разговор във видеото.