Общество

Шумен протест се проведе в София заради промени в движението по бул. "Патриарх Евтимий"

От Euronews България Euronews България
Protest Sofia Снимка: БГНЕС

Много столичани се събраха на пореден протест срещу промените в движението и паркирането по бул. „Патриарх Евтимий“ в София, предаде БГНЕС.

Активните ленти за движение по булевард "Витоша" вече са две, а останалите са предназначени за косо паркиране. Проектът предвижда изграждането на бус лента и две велоалеи, като на пътя остават две активни ленти за движение на коли и една лента за спиране.

Живеещите в района твърдят, че всичко това създава задръствания. Те обявиха още, че ще продължат с протестите, докато исканията им не бъдат чути. Според гражданите, този ремонт трябва да спре и да не се харчи публичен ресурс.

Протестиращите издигнаха плакати: „Не на двупосочно движение по Нансен“, „Ние също имаме права като всички живущи в София“, на други плакати е написано Германия, а отдолу има снимки на велоалеи, „Върнете ни паркоместата“, „Спаси центъра, от „Спаси София“. Гражданите са издигнали и надписи: „Не правете от булеварди квартални улици“, „Кой ще носи отговорност за този експеримент???“.

От Столична община заявиха, че протестиращите са се срещали с кмета Васил Терзиев и целият проект е създаден, за да бъде улеснено движението. Мнението на живущите в района било взето по въпроса още по време на проектирането. Жителите в района казват, че всичко се прави на инат в момента. Гражданите питат и колко ще струва това на софиянци. Протестът е мирен и се охранява от СДВР.