Политика

Избори 2 в 1: Как изглеждат листите за европейските и парламентарни избори?

От Euronews България Euronews България

Лидерите на повечето основни партии застават един срещу друг на предстоящият вот 2 в 1 на 9-ти юни.

Бойко Борисов от ГЕРБ оглавява листата в 25-и МИР в София и в Пловдив. Съпредседателят на ПП Кирил Петков излиза начело в 23-ти избирателен район, София и в Перник. Неговият колега Асен Василев е водач в листите в Пловдив и в Хасково. Председателят на ДПС Делян Пеевски повежда в Кърджали и Благоевград.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова води листите в Благоевград и в 25-ти МИР, София. Костадин Костадинов от "Възраждане" повежда във Варна и 25-ти МИР. Лидерът на ИТН Слави Трифонов оглавява листите в Плевен и в столичния 25-ти МИР.

Най-оспорваната лидерска битка  ще е в ключовия 25-и многомандатен избирателен район в София, където един срещу друг се изправят  Бойко Борисов, Слави Трифонов, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова. В надпреварата там ще се включат и други известни политици -   Ваня Григорова от "Солидарна България", Христо Петров от ПП и Михаил Миков от  "Левицата". 

Интересна  битка ще има и в Пловдив  между доскорошните (не)коалиционни партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ. Eдин срещу друг застават  Бойко Борисов и Асен Василев. А в Благоевград  Корнелия Нинова ще премери сили с Делян Пеевски. 

Поглед към евродепутатските листи

ГЕРБ-СДС залага на досегашните си евродепутати. Новото попълнение е  бившият председател на Народното събрание Росен Желязков, който повежда листата. След него са досегашните остриета на партията в Европа Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

Водач в листата на ПП-ДБ е депутатът в няколко парламента и бивш председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев. Втората позиция е за дипломата Стефан Тафров. Трети и четвърти в листата са номинации от "Продължаваме промяната". Това са бившият министър на иновациите в кабинета "Петков" Даниел Лорер и депутатът Деница Симеонова. Досегашният член на Европейския парламент от "Демократи за силна България" Радан Кънев е пети в списъка.

 Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров повежда листата на партията . След него са сегашните депутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова, които са и зам.-председатели на ДПС. Четвърта позиция заема Нихат Кабил- Танер, а досегашният евродепутат от БСП Елена Йончева е пета.

Водач на листата за евродепутати на партия "Възраждане" е Станислав Стоянов. Сред кандидатите е и журналистът Петър Волгин. След него застават Рада Лайкова и Даниел Проданов, а пета позиция заема Георги Джендов.

Евролистата на БСП оглавява Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев, Цветелина Пенкова, Вяра Емилова, Филип Попов, Александър Симов и Гергана Алексова.

Ивайло Вълчев и Андрей Чорбанов водят листата на ИТН за Евроизбори 2024, веднага след тях застават Димитър Гърдев, Александър Александров и Павела Митева.