Свят

Русия е поразила цели от енергийната инфраструктура на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е предприела масирано въздушно нападение срещу цели от енергийната инфраструктура на Украйна. Според властите в страната са били повредени няколко обекта. Цели на нападенията са били съоръжения за производство и пренос на електроенергия в Полтавска, Кирово-градска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област. Според експерти последните нападения могат да предизвикат дефицит в енергийната система, който може да доведе до прекъсване на електрозахранването на потребителите в страната. При нападението са били повредени водноелектрически и топлоелектрически централи, съобщиха от Укрэнерго. Атаки е имало и срещу столицата Киев. Съобщава се обаче, че всички ракети, насочени към града, са били унищожени. Според началника на военната администрация в столицата Сергей Попко, в резултат на нападенията няма големи щети. Според официални данни най-малко 6 души са пострадали. От своя страна президентът Володимир Зеленски отново призова за по-бързи доставки на оръжия.

Всяко забавяне сега - с оръжия, боеприпаси или с попълване на нашите бригади - ще струва твърде скъпо на всички онези по света, които търсят реална защита от Русия. И аз благодаря на всяка наша бойна бригада - на всички, които се сражават на фронтовата линия - и го правят ефективно и смело, без да отстъпват позициите си.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, то страната ще бъде разглеждани като легитимна цел от военните на Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Кремъл вече наблюдава нарастващ брой френски граждани сред загиналите във войната в Украйна.