Европа

Хърватия с ново правителство: Пленкович се договори с крайната десница

От Euronews България Euronews България
Andrey Plenkovich Andrej Plenkovic AP Хърватският министър-председател Андрей Пленкович празнува изборната си победа на парламентарните избори миналия април. Снимка: AP

Хърватската демократична общност (ХДО), която получи най-много депутатски места в хърватския парламент на изборите миналия месец, се договори днес с дясноцентристката партия Отечествено движение (ОД) за съставяне на правителство, съобщи хърватският сайт „Индекс“, цитиран от БТА.

На 17 април се произведоха парламентарни избори в Хърватия, като относителният победител е ХДО, която спечели 61 от 151 депутатски места, което обаче не е достатъчно за съставяне на самостоятелно правителство. Коалицията около опозиционната Социалдемократическа партия спечели 42 места, Отечественото движение – 14, коалицията Мост-Суверенисти – 11, платформата „Можем“ – 10, Демократическата партия на Истрия и Независимата платформа Север по две места, а Фокус – едно. Етническите малцинства имат осем места в парламента.

Правителственият говорител Марко Милич потвърди днес, че след двудневни преговори ХДО и ОД са постигнали съгласие за съставяне на ново парламентарно мнозинство, както и за структурата на бъдещото правителство. Предложението за носител на мандата ще бъде досегашният премиер Андрей Пленкович.

ОД ще поеме три ресора – земеделие, енергетика и демография, съобщава хърватският вестник „Ютарни“.

По-рано бе съобщено, че ХДО ще бъде подкрепена и от част от представителите на малцинствата в парламента, въпреки че все още не е ясно кои точно.

Досегашният коалиционен партньор на ХДО - Независимата демократична сръбска партия (SDSS), чийто представител досега беше вицепремиер в правителството на Пленкович, няма да бъде част от управляващата коалиция в новото правителство. Отечественото движение е поставило като условие за коалиция това SDSS да не участва в парламентарното мнозинство на бъдещото правителство.

Председателят на Независимата демократична сръбска партия (SDSS) Милорад Пуповац коментира пред регионалната телевизия Ен 1, че партията подкрепя Андрей Пленкович, но не всички депутати от партията ще подкрепят състава на новото правителство.