Общество

Синдикалист: Над 70% от младите учители напускат системата още в първите три години

От Euronews България Euronews България

„Увеличението за заплатите е едно изключително положително послание към всички, които ще избират да стават учители. Настина тази политика трябва да продължи, тя е заложена в платформите на всички политически сили. Наш анализ с участието на хиляди учители обаче показва, че повечето от тях избират професията не заради заплащането, а заради призванието и авторитета.“

Това заяви в студиото на Euronews Primetime председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров. От синдиката поискаха заплатите на педагозите да достигат 150% от средната брутна заплата у нас.

Ако младите учители не открият авторитета в класната стая и в образователната институция, те не остават. Над 70% от младите учители напускат системата до 3 години.

д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

„Тези млади учители не успяват да останат, да открият себе си в системата и да я припознаят като свой дом и призвание, заради високата агресия, заради неспазването на училищния правилник, заради липсата на добро партньорство с родителя, дори натиск от една част от родителите“, обясни д-р Петров.

Сред другите причини за високия процент напуснали млади учители е безмерната и безсмислена бумащина, коментира още синдикалистът.

 

Целия разговор вижте във видеото.