Европа

Китай и Сърбия подписаха 29 споразумения и се договориха за „споделено бъдеще“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Китай и Сърбия се договориха да следват „споделено бъдеще“. Това стана по време на посещението на президента на Китай Си Дзинпин в балканската страна. Си е на първата си европейска обиколка от пет години насам, а пътуването се разглежда като опит за укрепване на връзките с източноевропейските страни, които са проруски настроени и са големи получатели на китайски инвестиции.

Двете държави подписаха 29 споразумения за насърчаване на правното, регулаторното и икономическото сътрудничество. Сърбия също така ще стане първата европейска държава от години насам, която ще сключи споразумение за свободна търговия с Китай, когато подписаното миналата година споразумение влезе в сила на 1 юли. Договорът ще гарантира безмитен износ на 95% от сръбските продукти за Пекин през следващите пет до десет години.

Между Сърбия и Китай съществува желязно приятелство, което никой няма да може да наруши. Ние сме много лоялен и много справедлив народ и сме ви благодарни, че винаги сте ни подкрепяли, когато е било трудно.

Александър Вучич, сръбски президент

Двамата лидери заявиха още, че ще подкрепят взаимно суверенитета и териториалната си цялост, което означава, че Сърбия смята Тайван за част от Китай, както Пекин смята Косово за територия на Белград. Посещението на Си се провежда по повод годишнината от бомбардировката на китайското посолство в Белград, извършена от НАТО през 1999 г. по време на кампанията срещу бивша Югославия. Тогава алиансът заяви, че бомбардировката, при която загинаха трима китайски журналисти и бяха ранени 20 китайски граждани, е била случайна. Тя предизвика възмущение в Китай и извинение от тогавашния президент на Съединените щати Бил Клинтън. Следващата дестинация на Си Дзинпин е Унгария, където той ще разговаря с премиера Виктор Орбан.