Европа

Гордана Давкова е новият президент на РС Македония, ДПМНЕ с разгромяваща победа на парламентарния вот (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова спечели убедително на втория тур от президентските избори в РСМ, като при почти 100 процента обработени изборни протоколи, тя печели с 300 000 гласа повече от досегашния президент на страната Стево Пендаровски.

ВМРО-ДПМНЕ разгроми досега управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) на парламентарните избори в Северна Македония, предаде БГНЕС.

При близо 100% преброени бюлетини партията на Християн Мицкоски печели 58 депутатски места в новия македонски парламент. По този начин формацията е съвсем близо до абсолютното мнозинство, за което са нужни 61 депутата.

Второто място беше спечелено от коалиция „Европейски фронт“, начело с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), която получи 19 мандата.

Досегашните управляващи от СДСМ претърпяха тежко изборно поражение, като останаха трети след ВМРО-ДПМНЕ със спечелени едва 18 депутатски мандата.

Албанският опозиционен блок ВРЕДИ получава 13 депутатски места.

Проруската и просръбска ЛЕВИЦА-6 мандата, движението ЗНАМ също печели 6 мандата.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви изборната победа. Председателят на СДСМ Димитър Ковачевски заяви, че изборният резултат за досегашните управляващи е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

След като резултатите станаха ясни, лидерът на ДСИ Али Ахмети заяви, че „РСМ се нуждае повече от всякога от нулеви проблеми със съседите и откриване на междуправителствени срещи за официалното начало на членството в ЕС“.

Конституционното изискване за над 40% избирателна активност на президентския вот беше изпълнено, което означава, че Северна Македония вече има избран президент.

„Детството ми мина с деца от България, учех в училище „Георги Димитров” и обичах Елин Пелин като дете“, каза днес Силяновска, след като гласува.

Тя заяви, че поставянето на условия слага под въпрос политиката на ЕС за разширяване. Тя повтори тезата си за „ветото от България“.

Силяновска допълни, че България трябва да помогне на РСМ да влезе в ЕС, както Швеция, Дания и Финландия са помогнали на Балтийските държави да станат членки, предаде БГНЕС.

В парламентарните избори участваха 17 партии и коалиции. Общо 1755 кандидат-депутати се бориха за местата в Собранието.

1 814 317 души имаха право да гласуват на балотажа на президентския вот, а 1 815 350 на парламентарните избори. За да бъдат президентските избори легитимни, избирателната активност трябва да надхвърли 40%.

Към 18:30 ч. местно време (19:30 българско) избирателната активност на президентските избори е 46,31% или 767.715 души. На парламентарните - 53,32% или 828,029 души.

Албанските общини регистрираха ниска активност на президентския балотаж.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че изборният ден е преминал без сериозни инциденти и нарушения.

Изборният процес беше проследен от 1303 местни наблюдатели, 860 чуждестранни наблюдатели, както и 83 чуждестранни журналисти.