Култура

Найден Тодоров: За да е успешен министърът на културата, той трябва да е в добри отношения с министъра на финансите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Признавам, че когато си тръгнах от Министерството на културата преди десет месеца не очаквах, че толкова бързо ще се върна там. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ служебният културен министър Найден Тодоров, който заемаше този пост и в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Може би обаче този път влизането в министерството беше по-лесно, защото вече познавам хората там, те също познават мен и не беше нужно да се запознаваме и да свикваме отново, посочи той.

Той призна, че е променил мнението си, че ще заеме този пост отново, само ако зад гърба си има парламент и финансов министър.

В момента всъщност има работещ парламент, с министъра на финансите Людмила Петкова работим добре още от предишното служебно правителство, когато тя беше заместник министър. Тогава разрешихме някои проблеми, свързани със сценичните изкуства. Продължавам да вярвам, че за да може министърът на културата да е успешен, трябва да бъде в добри отношения с финансовия министър.

Найден Тодоров каза, че до този момент не е останал с усещането, че някой политически диктува действията на служебния премиер Димитър Главчев. Разговорите, които двамата са водили помежду си не са имали абсолютно никакъв политически отенък, обясни още той.

Целия разговор вижте във видеото.