Европа

Лобизмът в ЕС: Инициатива на блока цели да ограничи влиянието на компаниите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Индивидуални срещи, но също така платени обеди и луксозни пътувания с пълно покритие. Това са част от начините, по които някои лобистки компании се опитват да съблазнят членовете на ЕП в Брюксел да гласуват за законодателство, което обслужва техните интереси. Обсерваторията за корпоративна Европа и ЛобиКонтрол организираха обиколка с екскурзовод в Европейския квартал в Брюксел, като поставиха в центъра на вниманието лобирането в областта на големите технологии. Според главният изпълнителен директор понякога границите се пресичат.  

Имаме срещи на четири очи, но и по-проблематични начини за лобиране пред членовете на ЕП и техните асистенти, като просто влизаме в кабинетите им и започваме да разговаряме с тях. Имаме дори история за депутат, който е бил последван в тоалетната от лобисти, занимаващи се с изкопаеми горива, което, разбира се, е повече от две крачки напред.

Брам Вранкен - главен изпълнителен директор на Обсерватория за корпоративна Европа

Лобистите предпочитат да наемат офисите си около Европейския парламент в Брюксел, за да имат лесен достъп. Улицата до Парламента, наречена Монтьойер, е като коридор на лобистките компании.

Всички големи технологични компании вече са преминали пазарната капитализация от 1 трилион долара. Така че те са наистина огромни и всичко, което е голяма част от нашия онлайн живот, се случва чрез тези големи платформи. Тяхната политическа власт нарасна значително.

Брам Вранкен - Обсерватория за корпоративна Европа

В целия ЕС има регистър на лобистките дейности, който се нарича Регистър за прозрачност и е доброволен. Според неотдавнашен доклад на Европейската сметна палата той страда от слабости и пропуски в информацията, които правят лобистките дейности в трите най-големи институции на ЕС по-малко прозрачни. За това е създадена и инициативата Lobbyleaks, с цел да се предотврати дейността на големите технологични компании. Тя е подкрепена от междупартиен алианс от членове на ЕП.  

Искаме да имаме очи и уши в парламента, така че ако някой забележи нещо странно, да каже. След това ще се проведе нужното разследване.

Пол Танг, евродепутат от SnD, Нидерландия

На 27 февруари Европейският парламент реши да забрани на представители на Amazon да имат достъп до сградите му, тъй като компанията отказа да се яви на няколко изслушвания в ЕП. Този безпрецедентен ход се е случвал веднъж преди това, през 2017 г., когато беше забранено присъствието на компанията Монсанто.