Европа

Роберта Мецола пред Euronews: Едно от нещата, с които този мандат на ЕП може да се гордее, е Пактът за миграцията

От Euronews България Euronews България

Направихме огромно количество реформи и се справихме с редица предизвикателства, а една от гордостите на този мандат беше това, че приехме Пакта за миграцията. Това каза в интервю за Euronews  председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Вижте какво още сподели тя:

Госпожо Мецола, благодаря Ви много, че днес сте наш гост. Казват, че когато имаш малки деца, дните са много, много дълги, но годините са кратки. Имате ли същото усещане, може би, след две години и половина като председател на Европейския парламент? 

Ами, аз имам четири деца. Някои от тях са по-малки и съм напълно съгласна с това. Ако някой ми беше казал в началото на тези две години и половина как ще изглеждат, никога нямаше да мога да предвидя колко много щяхме да успеем да постигнем, но и колко много кризи и предизвикателства трябваше да преодолеем и да се справим. 

И по отношение на тези постижения, какво се открои за вас? Кое беше най-важното за вас? С какво се гордеете най-много? 

Ами, от институционална гледна точка, успяхме да направим огромно количество реформи, може би и да се справим с предизвикателствата, с които се сблъскахме лице в лице, по отношение на начина, по който този Парламент ще се върне през юли. Изключително се гордея с тези реформи, с ефективността на начина, по който утре законодателството ще може да преминава по-гладко през този Парламент. От законодателна гледна точка бих казала, че Пактът за миграцията, за който смятахме, че няма да види бял свят, след като почти десетилетие беше блокиран. Но успяхме да го прокараме, с малко, но много необходимо мнозинство в Парламента.

Той наистина беше приветстван като ваше постижение след толкова години. Някой обаче не го харесват.

Е, бих казала, че екстремистите не го харесват и от двете страни на спектъра. Защо? Защото има балансиран пакет, в чийто център е солидарността. Укрепване на външните граници, работа по връщането. Все още има много работа по отношение на начина, по който се отнасяме към трети страни, да говорим със съседните ни страни не само за миграция, но и за инвестиции, развитие и възможности, и никога да не забравяме, че в самия център на този пакет са човешките същества и мигрантите. 

Наистина ли мигрантите харесват пакета според вас? 

Ами, трябва да сме сигурни, че той работи за всички и че ако има някой, който търси бъдеще, защото няма такова у дома, тогава Европа ще може да погледне към този човек, а не да има разпри между държавите и хората да се изправят почти пред сигурна смърт в Средиземно море. 

И само в тази връзка, споменахте гасенето на много кризи и тук. Това, разбира се, беше вашата работа. Миналата зима имаше корупционен скандал, при който се твърдеше, че някои ваши членове са били под влиянието на определени правителства. Как се почувствахте, когато ви се обадиха от властите и трябваше да отидете да разследвате, да отидете в дома на един от вашите заместник-председатели на Европейския парламент, Ева Кайли? 

Всъщност отидох в дома на един белгийски член на Европейския парламент. Това беше специфичен, бих казала, "удар в корема" през декември 2022 г. В този ден имахме възможност да избираме. Или да кажем, че това е нещо, което би се случило във всеки парламент, или да погледнем политическия цвят на партията, или да погледнем съответната държава. Но аз отказах да го направя. Казах, че Парламентът трябва да продължи напред. Парламентът трябва да се увери, че ако подобно нещо се случи отново, ще бъдат поставени защитни стени и ще се бие тревога. Отне много време, за да се направи необходимото. Това беше, бих казала, безпрецедентно, а също и неочаквано. Но след като направихме това, ние осъзнахме като Парламент, че наистина трябва да реформираме начина, по който правим нещата. Статуквото винаги е било силно. Прокарването на този процес беше много трудно, но нямаше съмнение и тук се гордея с реакцията на членовете на ЕП, които казаха: "Знаете ли, не искаме този мандат, който е огромен по отношение на въздействието си, да бъде опетнен от предполагаеми действия на малък брой хора. И мисля, че именно това е мястото, където можем да кажем, че се намираме днес. 

Много добре си спомням, че го нарекохте нападение срещу Европейския парламент. Само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент имате т.нар. "Русиягейт", при който се твърди, че някои от вашите членове са били под влиянието на хора, близки до Кремъл, в замяна на пари, за да разпространяват положителни послания за Русия. Какво повече можете да ни кажете за това? 

На първо място това, което знам за момента е, че имаме нещо, което обсъждаме с министър-председателите от много месеци насам. Бяхме предупредени, когато разглеждахме националните избори, че ще има и известно количество безпрецедентна дезинформация, руска дезинформация в някои страни повече от други. Продължаваме да чакаме да получим информация от националните органи, тъй като това би изисквало всякакво снемане на имунитет, прието от този Парламент. Трябва да се проведат нужните разследвания, каквито е имало и в миналото. И ако това се случи, ще сме си свършили работата напълно.

Тоест не знаете колко евродепутати биха могли да бъдат замесени и някои от тях биха могли евентуално да се кандидатират за поста, с цел да заседават отново в тази камара. 

Досега не са ни съобщавани имена. И ние все още чакаме. 

А междувременно, разбира се, както казах, тези избори предстоят. Защо хората трябва да гласуват? Искам да кажа, че знам, че в този парламент всички ще гласуват. Всички се вълнуват от изборите, но защо нашите зрители трябва да се интересуват? 

Нека погледнем столовете. Те са празни, но след няколко минути ще бъдат запълнени с 705 днес. 720 след малко повече от месец, тези 720 ще взимат решения вместо вас. Сега имате избор. Или решавате кой искате да седне на тези столове, или оставяте други да решават вместо вас. Тези хора, които седят там от вашата страна, ще бъдат посланици на вашата страна. Те ще вземат решения, които засягат вашето ежедневие, независимо дали става въпрос за решения, свързани с климата, или за социални въпроси. Приемаме например Директивата за насилието над жени - много, много голям, да кажем стълб от законодателството, върху който работим от много, много години. Това е нещо, което можете да повлияете с гласа си на всеки пет години. Не пропускайте тази възможност. 

И вие сте в TikTok, нали? Видях, че току-що сте се присъединили към социалната мрежа. 

Да, децата ми не са толкова щастливи, ако се върнем към първия въпрос. 

 Успявате ли да предадете посланието на хората и да доближите този парламент, който изглежда толкова абстрактен, до хората? 

Трябваше да се направи избор. Дали да отидем в платформите на социалните мрежи, за които казвам, че децата ми от много дълго време казват: моля те, не ходи там, мамо. Четири държави гласуват на 16-годишна възраст, една държава ще гласува на 17-годишна възраст. Това е,  което направих, като ходих от една държава в друга, да питам младите хора откъде получават новините си? Това, което не искам е тези млади хора да получават пропаганда и източници на дезинформация. Затова си казахме, че трябва да отидем там, да предадем посланието си. И да се надяваме, че когато  младите разглеждат, ще видят нещо и ще си кажат: "О, това ми харесва, ще отида да гласувам". 

Добре. Събуждате любопитството им. А какво ще кажете вие? Как изглежда вашето бъдеще? Бихте ли искали един ден да бъдете председател на Европейската комисия или да управлявате страната си?

Е, това е привилегията на живота ми, да мога да нося тази отговорност, която моите колеги ми повериха през последните две години и половина. Сега работя доста усилено вкъщи, защото трябва да се кандидатирам за мястото си. И това е моята цел, за да бъда избрана още веднъж и да представлявам гражданите на Малта и Гозо. 

А кои избори са по-важни? Тези, които се провеждат през юни в Европа или тези отвъд океана през ноември? 

Всички демокрации заслужават добри избори и добра кампания. В света има повече хора, които не могат да избират своите лидери, от тези  които могат. Така че ние ще очакваме с голямо нетърпение изборите през ноември. Но първо, тук имаме доста големи избори и се надявам, че този вот ще върне група членове, които ще дойдат тук и ще кажат: Искаме да работим за по-силна Европа. Искаме да работим за по-добър живот на нашите граждани. 

Да видим. Със сигурност ще отразим всичко това. Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, благодаря ви много, че бяхте наш гост. 

Благодаря ви.