Свят

Сенатът на САЩ одобри пакет помощ за Украйна, Израел, Тайван в размер на 95 млрд, долара

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сенатът одобри военна помощ в размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел, Тайван и партньорите на Съединените щати в Индо-Тихоокеанския регион. Така те изпращат закона за одобрение от президента Джо Байдън след месеци на забавяне и дебати за това доколко Вашингтон трябва да участват в чужди войни. Със 79 срещу 18 гласа бяха одобрени четири законопроекта, приети от Камарата на представителите в събота, след като миналата седмица лидерите на републиканците в Камарата смениха курса и допуснаха гласуване на помощта. Най-голямата част от пакета осигурява 61 млрд. долара критично необходимо финансиране за Украйна; втората предвижда 26 млрд. долара за Израел и хуманитарна помощ за цивилни в конфликтни зони по света, а третата упълномощава над 8 млрд. долара за „противодействие на комунистическия Китай“ в Индо-Тихоокеанския регион.

Тази вечер казваме на нашите съюзници, че сме с тях. Казваме на нашите противници: Не си играйте с нас. Доказахме на света, че Съединените щати ще направят всичко, за да защитят демокрацията и нашия начин на живот.

Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената

Притокът на оръжия би трябвало да подобри шансовете на Киев да предотврати сериозен пробив на изток от страна на Москва, въпреки че според анализатори щеше да е по-полезно, ако помощта беше дошла по-близо до момента, в който Байдън я поиска миналата година. Четвъртата част, която Камарата на представителите добави към пакета миналата седмица, включва потенциална забрана на контролираното от Китай приложение за социални медии TikTok, мерки за прехвърляне на конфискувани руски активи в Украйна и нови санкции срещу Иран.