Свят

Израел засили военната си кампания в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските удари в Газа се засилиха, като според жителите това е един от най-тежките обстрели от седмици насам. От своя страна армията нареди нова евакуация в северната част на анклава, като предупреди цивилните, че се намират в „опасна бойна зона“. Въздушни удари и наземни обстрели от танкове бяха регистрирани и в централните и южните райони на Ивицата Газа, като според жителите бомбардировките са продължили почти 24 часа без прекъсване. Подновяването на огъня в северната част на анклава идва почти четири месеца след като израелската армия обяви, че изтегля войските си от там, заявявайки, че Хамас вече не контролира тези райони. Този месец Израел изтегли и по-голямата част от силите си в южната част на Газа. Усилията за постигане на прекратяване на огъня обаче се провалиха, а израелските бомбардировки на територията, от която са изтеглени войските, затрудняват завръщането на разселените жители на в изоставените им домове. На свой ред Съединените щати отново призоваха Израел да предотврати глада в анклава.

Населението в северната част е особено застрашено от недохранване, изтощение, глад. И там до последните няколко седмици идваше твърде малко помощ. Ние няма да подкрепим сухопътна операция в Рафа, без подходящ, надежден и изпълним хуманитарен план, именно поради усложненията при доставянето на помощта.

Дейвид Сатърфийлд, специален пратеник по хуманитарните въпроси в Близкия изток

От своя страна военното крило на Хамас обеща да продължи да атакува Израел. Това заяви Абу Обаида, говорител на бригадите „Ал Касам“. Той добави, че Израел „се опитва да се откаже от всичките си обещания“ в преговорите за прекратяване на огъня и иска да „спечели повече време“. На свой ред Катар изключи възможността да затвори офиса на Хамас в столицата си, „докато цитирам продължават каналите за посредничество“. Доха е изправена пред дилемата, тъй като поставя под въпрос ангажимента на палестинската войнствена групировка и Израел да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа. По-рано президентът на Иран Ебраим Раиси заяви, че от Израел „няма да остане нищо“, ако той отново нападне Иран. Това стана след като израелските военни потвърдиха, че са убили двама членове на подкрепяната от Иран бойна групировка „Хизбула“ в Южен Ливан.