Свят

Войната в Украйна: Най-малко 6 души са били ранени при атака в Харков

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 6 души са били ранени при руски въздушен удар в украинския град Харков. Общественият телевизионен канал Suspilne съобщи, че при нападението е била разрушена гражданска инфраструктура. Впоследствие тревогата за въздушно нападение в Харковска област беше отменена. Стана ясно и, че руските сили са постигнали значителен напредък в тесен коридор в Източна Украйна. Това съобщават Дан Сабах в Киев и Люк Хардинг. Кадри от военните блогове на Кремъл показаха руски трикольор, развяващ се над разрушеното село Очеретин, северозападно от окупирания град Авдеевка, след като за 10 дни са напреднали с около 5 км.

По-далеч на север е в ход голяма руска офанзива за превземане на град Часив Яр. Източното военно командване на Украйна заяви, че близо 25 000 вражески войници се опитват да щурмуват града на хълма и околните райони. На свой ред министерството на външните работи на Украйна заяви, че преустановява консулските услуги за мъже във военна възраст, живеещи в чужбина, с изключение на тези, които се връщат обратно в Украйна, с цел увеличаване на наборната служба. А във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски отново благодари на партньорите на Киев.

Благодаря на всички, които работят в нашите отбранителни предприятия - в стотици компании, които правят всичко възможно, за да направят страната ни по-силна. Благодаря и на всички партньори, които помагат и изпълняват споразуменията за съвместни проекти в областта на отбраната. Нашето производство трябва все повече да допълва оръжейните ни запаси.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно стана ясно, че руските власти са арестували Тимур Иванов, заместник-министър на отбраната, по подозрение, че е взел подкуп в особено големи размери. Руската държавна информационна агенция РИА Новости цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че са били информирани както президентът Владимир Путин, така и министърът на отбраната Сергей Шойгу. 48-годишният Иванов е един от 12-те заместник-министри на отбраната на Русия и е подложен на санкции от страна на Европа и ЕС заради пълномащабната инвазия в Украйна. От своя страна Кремъл съобщи, че украински дронове са атакували Белгородска, Курска, Воронежка и Смоленска област, като в последната е избухнал пожар в нефтена рафинерия.