Политика

Асен Василев отрече обвинените за контрабанда Димитрови да са влизали в МФ за среща с него

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES (1) Бившият финансов министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС

"Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерство на финансите (МФ). Аз лично не съм се срещал с тях."

Това заяви бившият финансов министър Асен Василев на изслушване във временната парламентарна комисия за разследване на корупционни практики в Агенция „Митници“ и евентуалната му роля в тях, предаде репортер на БГНЕС.

В отговор на думите на Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, че има данни, че Марин и Стефан Димитрови са влизали в МФ, бившият министър на финансите подчерта, че ДАНС трябва да разполага със записи и данни, ако тези две лица са влизали в министерството, особено след като е станало ясно, че от 2022 г. ги наблюдават.

Василев определи като опит за атака към него да се твърди друго.

Румен Гечев от БСП пък се обърна към Рая Назарян от ГЕРБ с въпроса къде ѝ е била реакцията относно „Барселонагейт“.

Василев коментира, че в момента в Агенция „Митници“ има служители от митническата служба на САЩ.

„Имаше разговори с английското правителство, трябваше да дойдат митнически служители от Англия. Имаше разговори да дойдат френски и австрийски митнически служители“, съобщи той и добави, че най-добрият вариант да се пресекат дългогодишни канали е да има съдействие с чужди митнически служби, които да изпратят реално на място хора.

Йордан Цонев от ДПС зададе въпроса дали на Василев му е било известно, че този държавен служител – Недан Хаджиев, е в контакт с такива популярни герои. „Краткият отговор е не. Той, между другото, продължава да е служител на МВР“, каза Василев.

България тепърва установява контакти с международните партньори, уточни той, като посочи какво са заварили и какво са свършили.

„Истината е, че има много работа, която да се свърши в Агенция „Митници“, отбеляза бившият финансов министър.