Европа

Европейският парламент настоява за разследване на съмненията за шпионаж в полза на Китай

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Нов скандал е надвиснал над Европейския парламент. Парламентарен сътрудник е заподозрян в шпионаж в полза на Китай. По-рано тази седмица германската полиция обяви, че е арестувала член на екипа на крайнодесния евродепутат Максимилиан Крах, който ще води листата на „Алтернатива за Германия“ за европейските избори през юни. Евродепутатът отговори, че не разполага с повече информация. „Шпионажът в полза на чужда държава е сериозно обвинение. Ако тези обвинения се окажат верни, г-н Гуо незабавно ще спре да работи за мен", заяви той. Изявление, което не убеди никого в залата.

Не мисля, че евродепутат, който има асистент, работещ за него няколко години, не е свързан по някакъв начин с Китай или други режими. Не мисля, че той е напълно откъснат от работата на евродепутатите. Затова смятам, че трябва да има сериозно разследване на тези твърдения.

Мориц Кьорнер, член на ЕП, Renew Europe

Според германските разследващи асистентът е „служител на китайските тайни служби“. Говорителят на китайското външно министерство отговори, че „последната информация в Европа за китайски шпионаж е просто с цел очерняне и потискане на Пекин“. За Зелените обаче това са твърде много скандали.

Това всъщност се случва само няколко седмици след разкритията на чешките тайни служби, че е имало плащания към редица крайно десни политици от Кремъл, от Путин. Европейската демокрация не може да бъде продадена. Така че това са тези твърдения, които трябва да бъдат разследвани. Но и ние в парламента трябва да направим съответните изводи.

Даниел Фройнд, евродепутат, Les Verts

На свой ред Белгия започна разследване на евродепутати, заподозрени, че са приемали пари, за да разпространяват пропагандата на Кремъл.

Тази пленарна сесия трябваше да отпразнува съкращенията и падането на мандата, но вместо това беше опетнена от нарастващите твърдения за външна намеса. В сърцето на този парламент. Членовете на ЕП щяха да гласуват за етичен орган, чиято цел е да изкорени неправомерното влияние. Но продължаващите разследвания за чужда намеса засенчиха тези планове.

 

За Еuronews – Маред Гуин Джоунс