Европа

Изненадващо решение: Педро Санчес обмисля дали да подаде оставка като премиер на Испания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Испанският премиер Педро Санчес се оттегля от обществените си задължения, "за да спре и да помисли" дали да остане на поста.

Решението дойде, след като съд образува предварително разследване за корупция срещу съпругата на Санчес.

Някои политици от опозицията критикуваха този ход, заявявайки, че Санчес търси съчувствие и се представя като "жертва".

 

Смятаме, че вместо да изчезва за пет дни, премиерът трябва да се появи спешно и да даде аргументирани обяснения за скандалите с неговата партия, правителството и неговия партньор.

Консепсион Гамара Руис-Клавийо – генерален секретар на Народната партия

Хайме Веласкес – кореспондент на Euronews: Не е ясно дали Педро Санчес ще обяви оставката си като премиер на правителството или ще продължи да бъде начело на изпълнителната власт. Един от вариантите е той да поиска вот на доверие в парламента и ако го получи, да продължи да ръководи правителството. Друг вариант е да обяви оставката си и да предложи друг кандидат социалист, но това ще означава започване на консултации с краля на Испания и гласуване на вот на доверие в Конгреса на депутатите.

Педро Санчес може също да обяви, че ще остане като премиер до 29 май, когато по закон може да свика нови общи избори, които да се проведат през юли. Каквото и да е решението му, Санчес за пореден път накара политическата шахматна дъска в Испания да експлодира и неговото решение несъмнено ще маркира следващия изборен цикъл.