Свят

Как ще се отрази на терен американският пакет от 61 млрд. долара помощ за Украйна?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Законопроектът за военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара най-накрая беше приет след месеци на отлагане. Но какво означава тази помощ за армията? Разликата може да се усети до дни на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, където много по-голямата руска армия бавно завзема територии. Одобрението на помощта означава, че Украйна може да и да има възможността да освободи артилерийски боеприпаси от намаляващите си запаси, които тя разпределя по дажби. Повече оборудване ще бъде доставено скоро от американските запаси в Полша и Германия, а по-късно и от Съединените щати. Един от украинските депутати смята, че това ще подсили фронтовите линии преди поредната предстояща руска офанзива.

На фронтовата линия хората се нуждаят най-вече от различни видове оръжия, а също и от видове бомби. Руснаците се готвят за контранастъпление и ние се нуждаем от оборудване, за да ги спрем.

Давид Арахамия, депутат от партията „Слуга на народа“ на украинския президент Володимир Зеленски

Макар че подробностите за доставките са засекретени, най-спешните нужди на Украйна са от артилерийски снаряди, които да спрат напредването на руските войски, и зенитни ракети за защита на населението и инфраструктурата от въздушни нападения. Но един от опозиционните депутати смята, че логистичните предизвикателства и бюрокрацията могат да забавят доставките на американска военна подкрепа, която е отчаяно необходима.

Очакваме, че ръководството ще поиска от войниците да удържат линията. Това е първо, и второ, след като получат всички боеприпаси и всички системи в средата на лятото, през това време войниците ще подготвят новата стратегия на отбранителните операции.

Вадим Ивченко, опозиционен депутат и член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент

Очаква се военната помощ да помогне на Украйна да избегне поражение във войната си с Русия, но победата все още е далеч. Зеленски твърди, че целта на правителството е да си върне цялата територия от Русия - включително Крим, завзет незаконно през 2014 г. Дори ако войната в крайна сметка приключи чрез преговори, както смятат много експерти, Украйна иска да направи това от възможно най-силна позиция.