Свят

Орбан призова Тръмп да се бори срещу „световния либерален ред“

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Премиерът на Унгария Виктор Орбан призова крайнодесните сили да вземат властта на предстоящите европейски избори и предложи подкрепа за 45-ия президент Доналд Тръмп в многобройните наказателни производства срещу него.

Десен популист и най-дълго управлявалият лидер в Европейския съюз, Орбан каза, че консерваторите на Запад, включително той и Тръмп, са атакувани от нов световен либерален ред.

Прогресивните либерали усещат опасността. Ако е необходимо, те ще използват правителствени агенции срещу нас. Както казват моите американски приятели, „въоръжават държавните институции“. Всичко това се случва пред очите ни. Това се случва на нас, унгарците, случва се и на президента Тръмп в Америка. Ние го насърчаваме да се бори.

Виктор Орбан, премиер на Унгария

Речта на Орбан откри третото издание на Консервативната конференция в Будапеща.

Двудневното събитие подчертава нарастващата подкрепа на американските консерватори за унгарския лидер, който е обвиняван в подкопаване на демократичните институции, чадър над широко разпространената корупция в държавната администрация и репресии срещу медиите. На събитието не бяха поканени независими медии.

Организаторите заявиха, че конференцията е "зона без будители" и че отразяването ще бъде възможно на "бъдещи събития, когато и ако вашата организация стане значително по-малко будителска".

Нека се върнем към мирния и безопасен път, който направи Запада велик. Направете Америка отново велика, направете Европа отново велика.

Виктор Орбан, премиер на Унгария

Орбан от години се опитва да обедини крайнодесните партии в по-сплотен алианс в Европейския парламент. В кампанията за изборите на 6-9 юни той призовава за коренна промяна в ръководството на Европейския съюз.