Европа

Украйна може да използва ракетите ATACMS по цели на полуостров Крим

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна може да използва американските ракети с голям обсег на действие ATACMS срещу руски цели в окупирания Крим – това твърдят източници на „Ню Йорк таймс“ в Пентагона. Те обясняват, че ракетите ще бъдат насочвани към цели главно в окупираните източни райони на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски е обсъдил с лидери на Конгреса на САЩ евентуална доставка на зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“.

А ръководителят на НАТО призна, че не само САЩ, но и ЕС не е изпълнил ангажиментите си към Украйна.

 

Русия превъзхожда Украйна с оръжия, което ѝ позволява да се придвижи напред по фронтовата линия. На Украйна липсват системи за противовъздушна отбрана, което позволява повече руски ракети и безпилотни самолети да поразяват целите си. От друга страна, на Украйна липсват способности за прецизни удари в дълбочина, което означава, че Русия може да прегрупира повече сили. Но не е твърде късно Украйна да надделее, защото идва още подкрепа.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Литва и Полша изразиха готовност да „помогнат“ на Украйна за връщането на мъже в боеспособна възраст, които да бъдат мобилизирани в армията.

А в източна Украйна сапьори започнаха разминиране на гробищата преди православния Великден на 5 май. По традиция много хора посещават местата за покой на близките им.