Свят

Израел отрича, че е настъпил глад в северната част на Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Официален представител на Израел отрече обвиненията на висш служител на ООН, че е настъпил „пълномащабен глад“ в северната част на ивицата Газа, която израелската армия вече прочисти от бойците на ислямисткото движение Хамас.

 

Зад мен можете да видите пратки с хуманитарна помощ, пристигнали от пристанището в Ашдод. Те ще бъдат разтоварени на нова платформа, създадена за тази цел. После камионите ще се върнат в Израел, а помощите ще бъдат натоварени на камиони на международните агенции и транспортирани в Газа, там, където има нужда от тях.

Шимон Фридман – говорител на израелската служба по палестинските въпроси 

Директорът на Световната продоволствена програма стана последният международен представител, който обяви, че цивилните в северната част на Газа вече страдат от „пълен глад“.

Под натиск от САЩ и други страни, Израел започна отново да отваря гранични пунктове за спешните пратки.

 

Обратно на казаното от Световната продоволствена програма, ние смятаме, че няма недостиг на храна в северна Газа. Според нас, достатъчно количество хуманитарна помощ си проправя път в Газа като цяло и в северната част на ивицата, в частност. От началото на войната следим ситуацията на терен, заедно с различни организации, за да знаем каква е ситуацията с хуманитарната помощ, включваща храни и суровини. През последните седмици през пунктовете минава по-голямо количество помощ. Средно на ден 100 камиона влизат в северна Газа.

Шимон Фридман – говорител на израелската служба по палестинските въпроси 

Палестинците от Ивицата Газа трудно ще оцелеят без храна и прясна вода. Семейства дори пропускат хранения, за да пестят дажбите.

От началото на израелската военна кампания преди 7 месеца, броят на камионите, които превозват помощи в крайбрежния район, намаля значително. Това засегна най-вече северната му част.

Храните, разпределяни от международни благотворителни организации, се разпределят на порции, за да стигнат за повече време.