Свят

Бенямин Нетаняху: Няма да спрем да се защитаваме срещу врагове, решени да ни унищожат

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелски танкове и войски се насочват към границата с ивицата Газа, което поражда опасения за наближаване на пълномащабна сухопътна офанзива към Рафа.

Премиерът Бенямин Нетаняху е подложен на натиск от правителството си да започне операцията за ликвидиране на батальоните на Хамас, за които разузнаването твърди, че се укриват там.

Днес отново се изправяме срещу врагове, решени да ни унищожат. Казвам на световните лидери, никакъв натиск, никакво решение на международен форум няма да спре държавата Израел да се защитава.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

В град Рафа са струпани около 1.4 милиона души, повече от които потърсиха убежище от други части на анклава, в които се водеха бойни действия.

Междувременно поредният кръг преговори за примирие между Израел и Хамас в Кайро приключи без резултат. Последното предложение от Израел включваше 40-дневно спиране на огъня и размяна на израелски заложници срещу палестински затворници.

Но палестинското движение иска прекратяване на войната и изтегляне на израелските войски. То обвинява Нетаняху, че саботира преговорите.

Разпознаваме тревожните сигнали, че Хамас не планира да приеме каквато и да е сделка с нас. А това означава, че операцията в Рафа и цялата ивица Газа предстои в много близко бъдеще.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

След като Израел затвори граничния пункт „Керем Шалом“, ход, последвал ракетен обстрел от страна на Хамас, повече вързопи с хуманитарна помощ трябваше да бъдат спуснати от небето.