България

Велизар Шаламанов: Българската армия има устойчив напредък в своето развитие през последните години

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Българската армия има напредък в сравнение с миналата година и този напредък е устойчив. Такова становище изрази в студиото на PrimeTime бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му основните предизвикателства, пред които е била изправена армията ни в миналото – бюджет, заплащане на военнослужещите и модернизация, както и комуникацията с българското общество са все области, в които е отбелязан прогрес.

„Разходите за отбрана се увеличават година след година, те вече са над 2% от БВП. Виждаме, че това се отразява и в механизма на заплащане на военните, които наистина заслужават по-голямо внимание и подкрепа. Стъпка по стъпка се изпълняват и основните модернизационни проекти, а още по-важно е, че в последните дни на текущия парламент се намери и много сериозна подкрепа за приемане на инвестиционна програма, която дава хоризонт за следващи поне десет години“, коментира Шаламанов.

България действа много активно по всички приоритети – от помощта за Украйна до развитие на многонационални сили и на съвместни способности за предна отбрана. Страната е активна и в областта на иновациите и обновяване на военното производство, отчете още бившият служебен министър на отбраната.

Целия разговор вижте във видеото.