Свят

ЕС е готов да вземе „трудни решения“ за китайските стоки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

ЕС ще се противопостави на агресивните търговски практики на Китай и ще защити собственото си производство. Предупреждението отправи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след среща в Париж с китайския президент Си Дзинпин. Това е най-ясният знак до момента, че Брюксел е готов за потенциална търговска война с Пекин, на фона на спекулации, че подготвя мита срещу някои китайски стоки.

Готови сме да използваме пълноценно нашите инструменти за търговска защита, ако това е необходимо. Европа не може да приеме изкривяващи пазара практики, които биха могли да доведат до деиндустриализация.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Китайското правителство подкрепя своите производствени сектори със субсидии и изгодни заеми за местните компании. Но ЕС не иска пазарът му да бъде наводнен с евтини стоки от Китай, тъй като собствената му индустрия не може да се конкурира с тях.

Тези субсидирани продукти, като електрическите превозни средства или стоманата, наводняват европейския пазар. В същото време Китай продължава масово да подкрепя производствения си сектор. Светът не може да поеме свръхпроизводството на Китай.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Брюксел реагира с антидъмпингови разследвания за електрическите превозни средства, соларните панели и вятърните турбини – сектори, смятани за стратегически, но в които ЕС губи конкурентно предимство.