Свят

САЩ спряха доставката на бомби за Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Съединените щати са спрели доставката на бомби за Израел през миналата седмица поради опасения, че страната е напът да вземе решение за започване на пълномащабно нападение срещу южния град Рафа в Газа. Това съобщи член на администрацията на Джо Байдън. Пакетът е съдържал 1800 900-килограмови бомби и 1700 225-килограмови бомби. Вашингтон обаче вярва, че оставащите различия между Израел и Хамас могат да бъдат преодолени в преговорите по последното предложение на палестинската войнствена групировка за прекратяване на огъня. На свой ред израелските сили превзеха главния граничен пункт между Газа и Египет в Рафа. Това прекъсна жизненоважен път за доставка на помощи в малкия анклав, където стотици хиляди хора са били разселени и изпитват недостиг на храна. Жителите съобщават за тежък танков обстрел, при който са загинали най-малко 27 души, включително шест жени и девет деца. Официалният представител на Хамас Осама Хамдан предупреди, че ако военната агресия на Израел продължи, споразумение за примирие няма да има. А Белия дом призова за деескалация на напрежението.

Едно от нещата, за които бяхме много ясни е, че затворените гранични пунктове трябва да бъдат отворени отново. Неприемливо е те да бъдат затворени. Трябва да увеличим хуманитарната помощ. Ето защо сделката за заложниците е толкова важна. Тя ще доведе до прекратяване на огъня и решаването на тези проблеми.

Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом

В Кайро всичките пет делегации, участващи в преговорите за прекратяване на огъня - Хамас, Израел, САЩ, Египет и Катар - реагираха положително на подновяването на диалога, като се очаква срещите да продължат. Междувременно директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще пътува от Кайро до Израел, за да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и с израелски официални лица. От своя страна говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Хамас е представил преработено предложение и новият текст предполага, че оставащите пропуски, които Израел изтъкна, могат "да бъдат затворени".