АвтоФест

Продават легендарен шампионски автомобил от WRC

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
2003 NXR MG 5 Copy Facebook

Рядко изникват толкова впечатляващи обяви в автомобилния свят с подобна състезателна история като на този екземпляр. Това Peugeot 206 WRC от по-късната Evo 2 версия е с номер на шасито С35 и регистрационен "286 NNN 75" или един от общо 21 създадени от Peugeot Sport, а характеристиките му - 2.0-литров четирицилиндров турбо XU9J4 двигател с мощност от 300 конски сили и 535 нютонметра, секвенциална шестстепенна скоростна кутия XTrac, задвижване на четирите колела и тегло от скромните 1230 килограма.

Какво го прави толкова впечатляващ - участва в общо 10 кръга от Световния рали шампионат и печели три от тях - Рали Австралия, Тур Дю Корс и Рали Нова Зеландия и бива използван от общо три шампиона в тях - Дидие Ориол, Ричърд Бърнс и носи втората титла на Маркус Грьонхолм и съответно една от трите поредни титли за Peugeot, които печелят от 2000-ата до 2002-ра.

Наскоро автомобилът е реставриран в дизайна от последното спечелено от него Рали Нова Зеландия и чака да бъде грижливо прибран в някоя колекция или музей, като цената е доста приемлива за него - 350 хиляди паунда. Линк към обявата: