Общество

Въвеждат се временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От Euronews България Euronews България

От 9 май 2024 г. до 31 юли 2024 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева.

Мерките предвиждат регионалните здравни инспекции да организират на регионално ниво извършването на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Имунизацията на бременните срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание. Ваксинирането ще се извършва в имунизационните кабинети на регионалните здравни инспекции и/или в създадени за целта имунизационни кабинети в определени от тях лечебни заведения.

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци, се посочва в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причините за епидемичното разпространение са рязкото нарастване на броя на заболелите и силно заразният характер на причинителя, посочва доц. Кунчев. Изчислената моментна заболяемост от коклюш в страната неколкократно надвишава фоновата годишна заболяемост през последните 40 години. Най-висока заболяемост от коклюш се отчитат в София–град, Софийска област и в област Кюстендил, а най-малко регистрирани случаи има в областите Добрич, Пазарджик и Хасково, се допълва в доклада. В областите Габрово, Силистра и Смолян все още не са съобщени случаи на коклюш.

Най-висока е заболяемостта от коклюш сред децата под едногодишна възраст, следвани от децата на възраст 10-14 години. Регистрираните случаи на коклюш сред хора над 20-годишна възраст са 62, се добавя в доклада. От всички хоспитализирани – 92-ма пациенти, 41 са деца под една година, като при 13 от тях са регистрирани усложнения.

Сред заболелите от коклюш пациенти 50 деца са без нито една имунизация, а други 20 деца са с незавършена основна имунизация. От тези общо 70 деца 40 не са навършили една година.

Без данни за имунизации са 60 от болните, като 49 от тях са на възраст над 20 години. С редовни за възрастта имунизации са 351 души или 60% от докладваните случаи на коклюш.

Източник на инфекцията при коклюш е болният с типично или атипично протичане, като през първите дни на заболяването се отделят най-голямо количество бактерии. Заразността е много висока, като може да достигне до 75-90% (почти всички контактни лица могат да заболеят от коклюш). В проучвания е установено, че едни болен може да зарази до 15-17 други лица, допълва в доклада си доц. Кунчев.

Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се допълва в заповедта. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа. Лекарят, със съгласието на болния или на негов родител, настойник/попечител, може да вземе клинична проба (назофарингеален секрет) за провеждане на безплатно лабораторно изследване по метода RT-PCR и да я изпрати, чрез регионалната здравна инспекция, на територията на областта, на която работи, до Националния център по заразни и паразитни болести или на регионална здравна инспекция.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на коклюш, заяви на брифинг днес в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести от 7 май показваха, че от началото на годината регистрираните случаи на коклюш в страната са 797. В седмицата 29 април – 5 май 2024 г. са регистрирани 189 случая на коклюш, а в предходния седемдневен отчетен период са регистрирани 291 случая.

В началото на април в две столични болници починаха две бебета, които са били заразени с коклюш, като и двете деца не бяха навършили двумесечна възраст.